Szolgáltatásaink

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Generálkivitelezés

Innovatívak vagyunk

Szárazépítészeti munkák

gipszkarton szerkezetek

hagyományos és speciális álmennyezetek

akusztikus, tűzálló és egyéb speciális szerkezetek

Felületképzések

festés-mázolás

tapétázás

tűzálló és ipari festések

Hideg- és melegburkolás

új aljzatok készítése, meglévők javítása

padlóburkolatok a legkülönfélébb anyagokból

falburkolatok

Szigetelési munkák

víz szigetelés

hőszigetelés

hangszigetelés

tűzvédelmi szigetelés

Lakatos szerkezetek

épületszerkezet

tartó és egyéb segédszerkezetek

kül- és beltéri portálszerkezetek

biztonsági rácskapuk, és sávredőnyök

Asztalos munkák

egyedi bútorok és üzletberendezések gyártása telepítése

megrendelő által biztosított berendezések beszerelése

egyedi kárpitozások

Víz gépészet és levegőtechnika

csatornázás

vízszerelés

hűtési és fűtési rendszerek

szellőző rendszerek

tűzivíz rendszerek

Elektromos munkák

erősáramú szerelések

speciális elosztó-berendezések

gyengeáramú szerelések

különböző vezérlő berendezések

Projektmenedzsment

Gördülékeny és nyugodt építkezés

Projektmenedzsmenttel kevesebb stressz és beláthatóbb munka minden építkezés.
 
A folyamatosan megjelenő újdonságok, szabályozások miatt, érdemes az elkészítendő projektet (pl.: építkezés) menedzselni, előre minden lépést megtervezni, hogy mit hogyan szeretnénk megvalósítani.
 
Ehhez van szükség a projektmenedzsmentre, hisz így az előre meghatározott időre és költségekkel tudjuk véghez vinni a projektet.
IMG_1113-min
IMG_4902-min

Műszaki ellenőrzés

Az építõipar területén végzünk projekt bonyolítást a tervezéstõl, a kivitelezésen át egészen az értékesítésig. Pénzintézeti partnereink, ügyfeleink segítségére vannak az adott fejlesztéseknél és a cégünkre is jellemzõ rugalmas ügyintézést végeznek. A megbízás minőségi, szakszerű teljesítését felügyelő és ügyfeleink érdekeit képviselő műszaki ellenőrt ajánlunk, akivel együttműködve végezzük tevékenységeinket.

A műszaki ellenőrzés is elengedhetetlen része az építkezésnek, hisz nem elég megtervezni a  projekt lépéseit, a folyamatos ellenőrzés is része egy jól felépített projektmenedzsmentnek.

Az építőipari kivitelezési tevékenységet jelenleg a szabályozza. Ennek értelmében alapvetően a kivitelező vállalkozónak rendelkeznie kell a tevékenységének megfelelő jogosultságú felelős műszaki vezetővel. Az építkezés megkezdése előtt azonban az építtetőnek akkor is kötelessége az építési hatóság felé bejelenteni a felelős műszaki vezető személyét, amennyiben ez nem teljesül. Magyarán: ha a kivitelező nem biztosítja, akkor a megrendelőnek kell róla gondoskodnia.

Jogi értelemben természetesen igen. A felelős műszaki vezető tartatja be a munkavállalókkal a munkavédelmi szabályokat, ő felel a kivitelezés szakszerűségéért, valamint a munkák végeztével ő nyilatkozik, hogy az épület a terveknek és a hatályos előírásoknak megfelelően készült-e el, illetve, hogy a tervhez képest milyen eltérések történtek. Ellenőrzi továbbá az építési napló vezetését, és regisztrálja a keletkező törmelék mennyiségét és annak elszállítását. Gondoskodik róla, hogy minden szakkivitelező elvégezze a munkája minőségének ellenőrzéséhez szükséges méréseket, próbákat, illetve a munka átadás-átvételekor megköveteli a szükséges tanúsítványokat, nyilatkozatokat, jegyzőkönyveket. Ez utóbbi funkciója első hallásra a laikus számára talán nem tűnik olyan fontosnak. Pedig igen nagy gondba kerülhetünk, ha pl. a villanyszerelő vállalkozó nem adott villámvédelmi jegyzőkönyvet, vagy a szerkezetépítő nem tudja igazolni az általa elszállított sitt lerakási helyét, és a hatóság ezekhez a dokumentumokhoz köti a használatbavételi engedély megadását. Mi következik tehát mindebből? Az, hogy a felelős műszaki vezető is csak akkor tudja szerepét betölteni, úgy lesz a gyakorlatban is felelős, ha tényleges munka áll a megbízatása mögött, kijár az építkezésre, és figyelemmel kiséri a munkálatok alakulását.

Erről a kérdésről azt kell tudni, hogy a felelős műszaki vezető nem lehet ugyanazon az építkezésen egyben műszaki ellenőr is. Ez teljesen logikus, hiszen az előbbi a kivitelezőt képviseli, utóbbi pedig ellenőrzi azt. A kettő nyilvánvalóan összeférhetetlen. Sőt, a mai szabályozás már azt is kimondja, hogy a tervellenőr és a felelős műszaki vezető személye is szétválasztandó. Általánosságban azt szoktam javasolni, hogy a legoptimálisabb, ha a FMV-ről a kivitelező, tervellenőrről a generáltervező, a műszaki ellenőrzésről pedig az építtető gondoskodik.

 

Köztudomású, hogy minden építési beruházás, legyen szó akár egy egyszerű lakásfelújításról vagy családi ház építéséről, a laikus építtető számára rengeteg stresszel, idegeskedéssel, veszekedéssel jár. Mi ennek az oka? Ha megkérdezünk erről valakit, aki nemrég esett át ilyen “tűzkeresztségen”, valószínűleg a kivitelező vállalkozókat, alvállalkozókat fogja szidni, hogy azok ilyen meg amolyan módon becsapták, nem az elvárt minőségben és nem határidőre végezték el a rájuk bízott munkát, mindenért az előző vállalkozóra mutogattak, és a végén esetleg még az elszámolásnál is viták keletkeztek. Tapasztalatom szerint azonban ezeknek a nézeteltéréseknek az oka a valóságban sokkal összetettebb. Egyrészt az is igaz, hogy a kivitelezésben dolgozó szakemberek egy részével nem könnyű szót érteni, másfelől viszont általában maga a megrendelő sem tudja szakszerűen kommunikálni, hogy mik a pontos elvárásai, sőt sokszor nincs is tisztában azzal, hogy milyen lehetőségek, változatok vannak egy adott területen, ezért szándékai időközben megváltozhatnak. Az ilyen “menet közbeni” változások aztán rendszerint felborítják a látszólag jól átgondolt szervezést, és lassan kitör a káosz. Építési műszaki ellenőrre elsősorban az ilyen helyzetek megelőzésére, az elvárt minőség és határidő biztosítására, valamint az elszámolások ellenőrzése miatt van szükség.
 

Ideális esetben sokkal többet, mint pusztán ellenőrzi a már elkészült szerkezetek megfelelőségét. A műszaki ellenőr mindenekelőtt az építtető akaratának és érdekeinek képviselője. Első számú szerepkörében hasonlóan működik, mint egy tolmács. A kivitelező felé közvetíti (megfelelő módon és szakmailag szabatosan) az építtetői igényeket, szándékokat, az esetleg felmerülő kérdéseket, problémákat pedig szintén a megfelelő módon (és időben) tárja a beruházó elé. A minőséget leginkább úgy biztosítja, hogy a kivitelezést menet közben, egy előre felállított koncepciónak (ún. “checklista”) megfelelően ellenőrzi. Ennek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Néhány példa: nagyon nehéz szép burkolást megkövetelni, ha rossz minőségű a vakolat. A vakolás hibája azonban sokszor a falazás hibájából ered. Vagy: az ácsok többletköltséget fognak bejelenteni, ha a munkaterületük átvételekor kiderül, hogy a koszorú geometriája nem megfelelő (hullámos, nincs vízben, nem derékszögű stb). Ezeket a hibákat utólag nem lehet gazdaságosan kijavítani. A megoldás tehát a rendszeres szakszerű ellenőrzésben és a megelőzésben rejlik.
 

Röviden: az esetek 99 %-ában meg. A műszaki ellenőr munkadíja – a megbízás volumenétől és jellegétől függően – általában az összberuházás értékének 1-2 %-a. Tapasztalat szerint, ha az egyes szakkivitelezői megállapodások nincsenek megfelelően előkészítve (műszaki tartalom pontos meghatározása, jóteljesítési biztosítékok stb), a kivitelezők (különböző jogcímeken) átlagosan 3-4 % többletköltséget képesek a megrendelővel szemben érvényesíteni, illetve a hibás teljesítéseikkel okozni. Ez talán önmagában is meggyőző arány, de ha még hozzávesszük, hogy a műszaki ellenőr igen hatékonyan tud minket segíteni a versenyeztetés, kiválasztás, áralku folyamatában is, a mérleg még inkább pozitív irányba mozdul.
 

Minél összetettebb a műszaki cél, amit meg szeretnénk valósítani, illetve minél jobb minőséget szeretnénk, annál előbb. Optimális esetben még a tervezési fázis előtt (ekkor már nem is műszaki ellenőrzésről, hanem lebonyolításról beszélünk). Akármilyen hihetetlen ugyanis, a jó minőségű kivitelezés a jó minőségű (megvalósítható és koherens) tervkészítésnél kezdődik. Nagyon fontos lehet továbbá egy megfelelő, ténylegesen az elvégzendő munkarészeket tükröző árazatlan költségvetés készítése. Ez utóbbit általában a tervező készítteti el egy ezzel foglalkozó céggel, de ellenőrizni csak a műszaki ellenőr tudja, lévén a tervezők többsége nem igazán járatos a kivitelezési részletkérdésekkel kapcsolatban. Ezek a részletek azonban súlyos százezrekbe, milliókba kerülhetnek nekünk, ha akkor szembesülünk a ténnyel, hogy valami kimaradt a költségvetésből, amikor a tetőnk meg van bontva, a födémünk félig be van betonozva, vagy a gázunk félig meg van szerelve. Ilyen potenciális zsarolási helyzeteknek bölcs beruházó nem teszi ki magát. Ha pedig műszaki ellenőrünket bevonjuk a kivitelező(k) versenyeztetésébe, kiválasztásába, szerződtetésébe is, biztosak lehetünk benne, hogy a lehető legjobb ár-érték arányú munkát tudjuk a beruházási folyamat végén átvenni.

KAPCSOLAT

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Küldjön nekünk üzenetet, tegye fel kérdését vagy kérjen ajánlatot!

  Csizmadia Ádám

  Ügyvezető, Okleveles szerkezetépítő mérnök

  +36 (20) 4664-008


   

  Csizmadia Benedek

  Ügyvezető, Irodavezető

  +36 (20) 560-4529


   

  Email:

  csiziokft@gmail.com
  Magyarország, Gyál, Kisfaludy utca 15.